Żywienie zwierząt


ŻYWIENIE ZWIERZĄT

 

Wiele polskich domów zamieszkują psy czy koty, zwierzęta są bardzo popularnymi towarzyszami życia, ciągle jednak brakuje nam wiedzy na temat właściwej pielęgnacji i opieki nad naszymi pupilami. Z pokolenia na pokolenie powtarzane są te same błędy, głównie w żywieniu, czworonożnych przyjaciół, musimy przestać myśleć o nich, jak o zjadaczach resztek.

 

Jakość i rodzaj spożywanego pokarmu mają niebagatelny wpływ na zdrowie każdego organizmu, a niewłaściwe żywienie może skutkować chorobami uwidaczniającymi się po latach lub dopiero pod koniec życia naszego pupila. Musimy zatem szczególnie zwracać uwagę na to, czym karmimy psa lub kota. Najlepiej, gdy zwierzak dostaje osobny posiłek złożony ze specjalnej, gotowej karmy dla psa lub karmy dla kota albo przyrządzony specjalnie dla niego przez właściciela pokarm, podawanie mu resztek ze stołu jest bardzo dużym błędem. „Nie dla psa kiełbasa” mówi ludowe porzekadło i jest to zdanie jak najbardziej prawdziwe.

 

Mięso, wędliny, podroby...

 

Wiele psów i kotów z ochotą zjada wędliny z naszych kanapek, niestety nie powinniśmy im na to pozwalać. Przygotowane dla ludzi wyroby zawierają duże ilości przypraw, soli, pieprzu, które dla zwierzaków mogą być szkodliwe. Zjadanie większych ilości kiełbasek i szyneczek może doprowadzić do poważnych problemów z przewodem pokarmowym oraz niedoborów. Sól i inne przyprawy niekorzystnie wpływają także np. na nerki. Musimy pamiętać, że masa niewielkiego psa, czy kota jest kilkukrotnie mniejsza niż masa człowieka, dlatego też ilość soli, która jest tolerowana przez nasz organizm może być bardzo szkodliwa dla czworonoga.

 

Stosowane często w żywieniu domowym podroby również należy podawać z wielką ostrożnością. W szczególności musimy ograniczyć spożycie wątróbki, która zawiera wysokie stężenie substancji toksycznych ze względu na funkcję, jaką pełniła w organizmie. Wątróbka zawiera także dużo witaminy A mogącej kumulować się w wątrobie naszego zwierzaka i prowadzić do poważnych zmian chorobowych.

 

Wiele osób uzupełnia dietę swoich czworonogów podając mięso zamiast lub oprócz karm gotowych. Przy podawaniu mięsa surowego musimy pamiętać, że istnieje ryzyko zarażenia się przez zwierzaka pasożytami, dlatego część właścicieli przed podaniem mięso przemraża, gotuje lub zalewa gorącą wodą. Jeśli chcemy podać naszemu pupilowi mięso ugotowane, to przyrządźmy je bez soli czy innych przypraw, powinniśmy je jedynie obgotować w wodzie. Nie zaleca się podawania surowej wieprzowiny ze względu na możliwość zarażenia groźną chorobą tzw. wścieklizną rzekomą (choroba Aujeszkyego).

 

Owoce i warzywa

 

Wśród owoców niebezpiecznych dla psów i kotów możemy wymienić np. winogrona (także rodzynki) oraz owoce cytrusowe. Cytrusy zawierają duże ilości olejków eterycznych mogących wywoływać wymioty, winogrona natomiast mogą przyczyniać się do powstawania schorzeń nerek. Zwierzętom domowym nie powinniśmy także podawać cebuli i czosnku, które zawierają związki siarkowe przyczyniające się do anemii. Zaleca się więc ostrożność w karmieniu kotów odżywkami dla niemowlaków, co jest praktyką często spotykaną. Czosnek jest mniej toksyczny niż cebula i z tego powodu czasem możemy go znaleść w pokarmach dla zwierzaków. Z popularnych, stosowanych w kuchni przypraw, nie powinniśmy podawać psom i kotom ostrej papryki, która wywołuje podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego.